Paneikime mitus apie moteris!

gruodžio 12th, 2010

Visuomenėje yra nemažai klaidingos vyraujančios nuomonės apie moteris.  Pavyzdžiui, kad jos ne tokios drąsios kaip vyrai, kad lengviau paklūsta įtakai. Žinoma, nereikia ginčytis dėl to, kad tiek vyrai, tiek moterys turi tam tikrų pranašumų vieni prieš kitus. Pateikiame keletą pavyzdžių.

Mitas – Moterys ne tokios garbėtroškos kaip vyrai

Kas jau kas, bet moteris tikrai žino, kokia didelė kartais būna jos savimeilė ir kaip sunku suvaldyti garbės troškimą! Ir kokių moterys kartais griebiasi priemonių, kad būtų pripažintos – joks vyras nesugalvotų nieko panašaus. Tik kai kurios moterys baiminasi atrodyti pernelyg protingos, kad neišgąsdintų ar nesukeltų vyrams nepilnavertiškumo jausmo. Apskritai savimeilė ir garbės troškimas priklauso nuo asmenybės, o ne nuo lyties. Taigi pirmauti įvairiose gyvenimo situacijose vienodai siekia tiek vyrai, tiek moterys.

Mitas – Moterys bailesnės už vyrus

Psichologai mano, kad moterys dažniau stengiasi atrodyti bailesnėmis nei yra iš tiesų. Tai viena iš koketavimo formų, noras suteikti vyrui galimybę ją globoti ir saugoti. Daugelis moterų bijo įvairiausių gyvių, tačiau tai ne baimė, o pasišlykštėjimas. Moterys gali atrodyti bailios jau vien dėl to, kad yra atsargios ir apdairios. Jei vyriškiai drąsiai puola į pavojus, tai moterys pirmiausia gerai pagalvoja, kuo visa tai gali baigtis. Drąsa ir ryžtas – taip pat asmenybės bruožas, nepriklausantis nuo lyties. Juk kiek daug aplink moterų, kopiančių į kalnus, šokinėjančių parašiutu, bei vyrų, drebinančių kinkas, kai reikia pasirinkti svarbų sprendimą lemiamu momentu.

Mitas – Moterys lengviau paklūsta įtakai

Mokslininkų išvados vienareikšmės – tai netiesa. Vyrai žymiai dažniau paiso bendradarbių, draugų nuomonės. Jie kur kas imlesni „bandos instinktui“ – argi ne todėl partijose, įvairiuose susibūrimuose, judėjimuose tiek daug vyrų? Vyrai dažniau nei moterys stengiasi elgtis „kaip visi“. Jie labiau paiso autoritetų. Moterys labiau vertina bei gina savo nuomonę. Ne veltui vyrai asocijuojasi su šunimis, o moterys – su katėmis, gyvūnais, kurie mėgsta vaikščioti vieni. Merginos, sukūrusios šeimą, apsiriboja viena kita bičiule. Tuo tarpu vaikinams draugai būtini kaip oras, net jei jų šeimyninis gyvenimas būna laimingas.

One Response to “Paneikime mitus apie moteris!”

  1. O kiek daug mitų…