Pabandykime suprasti vieni kitus

gruodžio 12th, 2010

Vyras ir moteris – tarsi dvi skirtingos stichijos, dvi būtybės gyvenančios skirtinguose pasauliuose. Daugelis mokslininkų tyrinėję moters ir vyro skirtumus, vis tiek neišsprendžia gausybės nesusipratimų, kurie kyla šių dviejų lyčių sandūroje. 

Liaudies išmintis byloja: jei jūsų vyras namuose nieko neveikia, visur palieka neskalbtas kojines ir sėdi prie televizoriaus, gurkšnodamas alų, vadinasi – jūs ta vienintelė, su kuria jam tikrai gera gyventi… Visi suprantame, jog vyras ir moteris – du skirtingi pradai, kuriems norint būti kartu reikia daug pastangų ir tolerancijos stengiantis suprasti vienas kitą. Bet kaip tai padaryti?

Pleputės moterys

Moterų požiūriu vyrai kalba nedaug, o vyrams atrodo, kad moterys, regis, niekada neužsičiaupia. Moterų smegenys be vargo gali atkurti 6000-8000 žodžių per dieną. Vyrai per dieną tepasako daugiausiai 2000-4000 žodžių. Palyginus šiuos skaičius, galima padaryti išvadą, kodėl poroje dažnai kyla nesusipratimai. Dirbantis vyras gali išnaudoti savo žodžių atsargas jau iki vidurdienio ir grįžti namo pas moterį, kuriai dar liko neišsakytų 4000-5000 tūkstančiai žodžių…

Jeigu vyras yra su savo draugais ir nesikalba, tai ne todėl, kad su jais būtų susivaidijęs, – jis tiesiog ilsisi.

Per vieną pokalbį ji gali šnekėtis keliomis visiškai skirtingomis temomis, o norėdama pakeisti temą arba ką nors pabrėžti, pasitelkia penkis balso tonus. Vyrai atpažįsta tik tris iš šių tonų. Jie gali susitelkti tik ties vienu dalyku. Tad, jeigu moteris nori nubausti vyrą, lengviausias būdas – be paliovos jį šnekinti vis keičiant temą. Moterims svarbios emocijos ir jausmai, o kūno kalba ir intonacijos – pagrindiniai jų bendravimo kanalai.

Kai moteris kalbina jį važiuojant žiedu, jis pražiopso savo teisę išvažiuoti ir apkaltina ją už tai. Vyras kalbėdamas telefonu, kone dukart dažniau pakliūva į avariją nei moteris.

Skirtingai nei vyrai, moterys kalba netiesiogiai. Todėl dažnai ji lieka nesuprasta priešingosios lyties atstovo, kuris supranta viską pažodžiui.

Keletas pavyzdžių iš vyrų kalbos: kai jis sako „Atsipūsk, brangioji, tu per daug dirbi“ reiškia: „Per siurblio ūžesį negirdžiu televizoriaus“ arba „Tai įdomu, mieloji“ reiškia „Ar tu vis dar kalbi“? Kai sako „Negaliu jo rasti“ iš tiesų galvoja: „Nematau jo, nes jis nesipainioja man po ranka, taigi tikriausiai jo nėra“. O kai moteris sako: „Mums reikia“ reiškia: „Aš noriu“, sakydama „Aš nesu nusiminusi“ iš tiesų mintyse šaukia: „Žinoma, kad esu nusiminusi!“.

Silpnos smegenų kalbėjimo ir kalbos funkcijos didžia dalimi lemia akivaizdžius lyčių skirtumus, ypač kai susiduriama su tam tikromis kalbėjimo problemomis: maždaug tris keturis kartus daugiau vyrų negu moterų mikčioja ir 10 kartų daugiau vyrų serga disleksija.

Jam nereikia patarimų   

Vyrams patinka dėvėti uniformas, atskleidžiančias jų kompetenciją ar gebėjimus spręsti problemas. Jis mano, kad vienintelis geriausiai gali susidoroti su savo bėdomis ir jam visiškai nereikia jų aptarti su kuo nors kitu. Kito žmogaus nuomonės jis teiraujasi tik tuo atveju, kai jam reikia eksperto patarimo. Neprašytas moters patarimas vyrui tolygu pasakymui, kad jis klysta, ir ji juo nepasitiki. Net pasiklysdamas jis retai kada stabteli paklausti kelio. Yra ir akivaizdus pavyzdys iš biblijos – Mozė klaidžiojo po dykumą 40 metų. Jis taip pat neklausė kelio…

Moteris kalbėdama labiausiai nori pabendrauti su kitu asmeniu, ir jai nerūpi sprendimai. Ji paprastai nori būti tiesiog išgirsta, o ne sulaukti patarimų. Deja, vyrai mano, kad ji dėsto savo problemas nežinodama, kaip jas įveikti, taigi ją vis pertraukia ir žeria pasiūlymus. Taip ji mananti, jog vyras nori parodyti, kad jis visada teisus, o ji – nuolat klysta.

Kodėl moterys verkia daugiau negu vyrai?

Žmonės yra vieninteliai Žemės gyventojai, kurių verksmas išreiškia jausmus.  

Kūdikis, kaip ir kai kurios moterys verkdamas išsireikalauja to, ko nori. Dauguma moterų pagal kūdikio verksmą gali atpažinti 7 jo norus.

Moterų ašarų liaukos daug aktyvesnės negu vyrų, tai lemia audringesnės moterų jausmų reakcijos smegenyse. Vyrai retai kada verkia kitiems matant, nes evoliuciniu požiūriu vyras negali būti silpnas kitiems matant, kadangi gali kilti pavojus. O moterys, kurios viešai reiškia savo jausmus, ypač kitoms moterims, taip rodo pasitikėjimą.

Moterys daug dažniau negu vyrai norėdamos pasiekti savo ambicijų griebiasi emocinio šantažo, negu tiesiai paprašo, ko nori, ir taip rizikuoja būti atstumtos.

Melo kojos trumpos…

Kaip manote, kas – vyrai ar moterys, meluoja dažniau? Moksliniai tyrimai rodo, jog vyrai ir moterys meluoja vienodai. Skiriasi tik jų melo turinys. Moterys meluoja, kad išsaugotų artimus santykius, kad kiti pasijustų geriau, o vyrai – kad patys geriau atrodytų, norėdami išvengti vaidų, ir dažniausiai meluoja apie tai, kokie pasileidę jie buvo jaunystėje.

Yra įvairių melo tipų. Vienas iš jų – naudingas melas. Jo pavyzdys – gydytojų nesakymas mirštančiajam teisybės, norint palaikyti jam geresnę nuotaiką. Taip pat gydytojai, kurie paskiria ligoniams neveikiančius vaistus, placebą. Tyrimai parodė, kad placebo 30-40 proc. ligonių palengvina kančias.

Labiausiai paplitęs melavimo būdas – savęs apgaudinėjimas, kuris leidžia žmogui per dieną surūkyti du pakelius cigarečių, įtikinėjant save, kad tai visai nedaug, arba įsikalbėti, kad kaloringas desertas nepakenks dietai.

Daugelis vyrų žino, kaip sunku nors ir truputį pameluoti moteriai, kalbantis akis į akį: jis tuoj prišiumpamas. Jeigu vyrui būtina meluoti, geriau tai daryti telefonu.

MRI smegenų skenavimas parodė, kad moterys vidutiniškai turi 14-16 pagrindinių vietų abiejuose smegenų pusrutuliuose, kurios dalyvauja bendraujant akis į akį. Šios vietos šifruoja žodžius, balso tono pokyčius ir kūno signalus, jos didžia dalimi laikomos tuo, kas vadinama „moteriškąją intuicija“. Vyrų smegenyse yra tik 4-7 tokios vietos, nes jų smegenys daugiau skirtos erdvinėms užduotims, o ne bendravimui. Moteris gali nuspėti net gyvūnų elgesį: ar šuo patenkintas, liūdnas, laimingas, piktas ar sutrikęs.

Kelias į darnius santykius visų pirma prasideda nuo suvokimo, kad vyrai niekada nesupras moterų, o moterys niekada nesupras vyrų. Ir tai vienintelis slenkstis, kurio vyrai ir moterys niekada neperžengs. Sėkmingų jums bandymų šį slenkstį peržengti!

Comments are closed.